Kommuner og regioner

Flere 24/7-hjertestartere kan redde liv

Kun omkring hver tredje registrerede hjertestarter er tilgængelig døgnet rundt.

En hjertestarter kan redde liv - men kun hvis den kommer i hænderne på en førstehjælper. Og det er svært, hvis hjertestarteren er låst inde på en arbejdsplads efter fyraften eller hænger i en butik efter lukketid.

Der findes over 12.700 registrerede hjertestartere i Hjertestarter-Netværket, og omkring dobbelt så mange i hele Danmark, men kun omkring hver tredje registreret hjertestarter er tilgængelig døgnet rundt.

Det er et problem, forklarer Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

”Jo hurtigere der bliver ydet livreddende førstehjælp og afgivet stød med en hjertestarter, jo bedre mulighed er der for, at en person overlever et hjertestop. Derfor er det vigtigt, at hjertestarterne er tilgængelige, når hjertestoppene sker - også efter klubhuset eller arbejdspladsen er lukket,” fortæller Grethe Thomas.                  

Mange frygter, at deres hjertestarter vil blive udsat for hærværk, hvis den hænger frit tilgængeligt i alle døgnets timer. Men i 2015 blev kun 10-15 af de livreddende apparater i Hjertestarter-Netværket udsat for hærværk.

”Det er generelt et meget lavt antal hjertestartere, der bliver udsat for hærværk. Det virker til, at folk har respekt for dem,” siger Grethe Thomas.

I TrygFonden Hjertestart App kan du finde den hjertestarter, der er tættest på dig. Du kan også se, hvilke hjertestartere der er tilgængelige 24/7.

”I øjeblikket er de fleste hjertestartere desværre ikke til at få fat i, når arbejdsdagen slutter, og butikkerne lukker. Det er en skam, for ved at rykke hjertestarteren ganske få meter uden for døren og registrere den som tilgængelig 24/7, kan man være med til at redde liv. Det opfordrer vi alle til at gøre,” fortæller Grethe Thomas.

I en akut situation skal du aldrig lede efter hjertestartere på mobilen. Du skal i stedet ringe 1-1-2. Så vil alarmcentralen guide dig til den nærmeste tilgængelige hjertestarter.

Vil du vide mere om hjertestop og genoplivning, kan du læse vores faktaark her.